10 Ekim 2012 Çarşamba

Aile Şirketleri IV - Aile Anayasası

Aile Anayasasının Oluşturulması

Aile anayasasının hazırlanmasının kurumsallaşmanın en önemli adımlarından biri olduğu söylenebilir. Bir anayasa oluşturma isteğinin arkasındaki en önemli amaç, kurumun işleyişinin, günlük davranışların gelişigüzelliğine değil, belirli kurallara emanet edilmesidir. Çünkü kuralların yazılı olmadığı durumlarda gerek yönetim gerekse astların bu durumu suistimal etme olasılıklarının bulunmasıdır. Aile anayasası, şirketin işleyişini kurallı hale getirecek ve bu şekilde kurumun ömrünü uzatacak, işleyişi rahatlatacak, kurumun yeni kurallara uyumunu kolaylaştıracak, değişim ve dinamizmi başlatacak, ortakların kavgalarını önleyecek nitelikte bir kurallar zincirini içermektedir.

Şirketlerin tüm faaliyetlerini doğrudan etkileyecek böyle bir hazırlığın profesyonel bir ekip tarafından yapılması yararlı olacaktır. Çünkü Aile üyesi ortaklar, bu konuda yeterli olsalar bile kurumun içinden olduklarından taraflı olma, objektif olamama tehlikeleri vardır. Aile anayasası her ne kadar profesyonel bir ekip tarafından hazırlanacak olsa da şirket kültürü ve yapısını aile üyesi ortaklar bildiğinden dolayı içerisinde aile üyelerin de bulunması yararlı olacaktır.


Ekip yapmış olduğu bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sorunları çözmeye yönelik bir yazılı metin hazırlanır. Bu hazırlık sürecinde, işletmedeki kişilerin fikirleri alınır. Bazen bu fikir alışverişi sırasında bir takım olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Özellikle ortakların belli konularda farklı düşünmeleri, anlaşamamaları doğaldır. Bu durumda danışman arabulucu rolü ile taraf olmadan kişileri uzlaştırmaya, birbirlerine yakınlaştırmaya çalışır. Amaç uzlaşma sağlamaktır. Bu şekilde son haline getirilen son düzenlemeler yapıldıktan sonra ilgili tüm taraflarca imzalanarak uygulamaya konur. Anayasadaki hükümlere uygun hareket edilmesini sağlamak Aile Konseyi’nin sorumluluğundadır. Aile anayasası, şirketin şimdi ve gelecekteki tüm faaliyetlerine temel oluşturacağından öncelikle hukuki bir belge niteliği taşımalıdır. Bunun için aile anayasası imzalanmadan önce bir hukukçunun denetiminden geçmesi yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok: